Yiyecekler ve buzdolabında saklanma koşulları
Hangi gıdaları buzdolabına koymalı, hangilerini dışardıa bırakmalı ya da yiyecekler buzdolabında nasıl saklanmalı gibi buzdolabı kullanımı ile ilgili merak edilen konulara aşağıda yer verdik.
Süt
Taze sütü her zaman buzdolabında saklamanız gerekir. Alışılmışın aksine, süt ve süt ürünlerini buzdolabının kapısında değil, daha soğuk olan alt raflarda saklanması daha doğrudur. Günlük ve pastörize sütlerin son kullanma tarihlerinde büyük farklar olabileceğini de hatırlatmak isteriz.
Yumurta
Yumurtalar genellikle buzdolabının kapısına yerleştirilir. Ancak bu bölge yumurtaları taze tutacak soğukluğa sahip olmayabilir. Yumurtaları buzdolabınızın iç raflarında, son kullanma tarihlerine dikkat ederek saklamanızı öneririz.
Peynir
Peynirlerin saklanma koşulları cinsine göre farklılık gösterir. Fakat oksijenle temas ettiğinde tüm peynirler daha çabuk bozulur, renk ve tat değişimi görülebilir. Beyaz peynir ve türevleri kendi salamura sularında saklanmalıdır. Kaşar peyniri havadan olduğu kadar nemden de korunmalıdır. Kaşar peynirini streç filme saracaksanız nemin küf oluşturmasını engellemek için önce temiz kâğıt havluyla sarmanızı öneririz.
Tereyağı
Peynirler gibi tereyağı da havayla temas ettiğinde tazeliğini daha çabuk yitirir ve renk değişimi görülebilir. Bu nedenle buzdolabına yerleştirmeden önce tereyağını sıkıca paketlemenizi ya da hava geçirmez bir kaba koymanızı tavsiye ederiz.
Et
Etleri satın aldıktan hemen sonra buzdolabına koymanızı öneririz. Çiğ etlerde bazı hayvansal bakteriler olabilir. Bu sebeple meyve ve sebzeler gibi pişmeden tüketilen gıdalara temas etmemesine özen gösterin. Suyunun dolabınıza ve diğer yiyeceklere bulaşmaması için etleri sarın ve paketleyin. Parça etler buzdolabında tazeliklerini 3-5 gün arası korurken, kıymada bu süre 1-2 gündür.
Meyve
Yıkanan meyvelerin üzerinde kalan su damlaları nem oluşumuna neden olur. Nem, bakteri ve mikropların üremesi için ideal ortam yaratır. Bu nedenle yıkadıktan sonra buzdolabına koyduğunuz meyveler, yıkanmamış olanlardan daha hızlı bozulur. Meyveleri tüketmeden hemen önce yıkanmasını ve paketleyerek buzdolabında saklamanızı tavsiye ederiz.
Sebze
Buzdolaplarının sebzelik kısımları taze sebze ve meyveler için en doğru nem ve sıcaklık değerini sağlar. Patates ve soğan dışında tüm sebzeleri sebzelik bölmesinde muhafaza edebilirsiniz. Yumurta ya da krema içeren pişmiş gıdalar: Kek, pasta, ekmek, kurabiye benzeri yiyecekleri iyice paketleyerek buzdolabında saklayabilirsiniz
Donmuş gıdalar
Et, tavuk ve deniz mahsulleri gibi donmuş gıdalar çözüldükten sonra oda sıcaklığında kısa sürede bozulabilir. Bu nedenle donmuş hassas gıdaları doğrudan oda sıcaklığına maruz bırakmak yerine, buzluktan çıkarıp buzdolabında çözdürmenizi tavsiye ederiz.
Dondurulmaması gereken gıdalar
Düşük dereceler bazı gıdaların yapı ve tatlarının değişmesine neden olur. Bu yiyecekler çözüldüğünde lezzetsiz ve hatta yenmez hale gelir. İşte buzluğa koymanızı tavsiye etmediğimiz yiyecekler…
Hassas sebzeler
Domates, salatalık ve turp gibi sebzeler dondurucu bölmeye koyulduğunda hücre yapıları bozulur ve tatlarını kaybeder. Dondurduğunuz domatesleri sadece sos yapımında kullanmanızı tavsiye ederiz. Sulu meyveler: Karpuz, kavun, üzüm ve narenciye türleri yüksek miktarda su içerdiği için donduktan sonra formlarını ve lezzetlerini kaybeder. Çilek, kiraz, şeftali gibi daha az su içeren, daha küçük ve lifli meyveleri dondurucu bölmede saklayabilirsiniz.
Pişmiş yumurta
Pişmiş yumurtaların beyaz kısımları dondurulduğunda elastiki bir hal alır ve yenmez hale gelir. Pişmiş yumurtaları sadece yemeklerde, diğer yiyeceklerle karışmış şekilde dondurmanızı tavsiye ederiz.
Patates
Gerek pişmiş gerek çiğ patatesler dondurulduklarında lapalaşır ve tatlarını kaybeder. Buzlukta patates saklamak istiyorsanız hazır dondurulmuş patatesleri tercih edebilirsiniz.
Yeşillikler
Marul, maydanoz, roka ve benzeri yeşillikler donduklarında hücre yapıları büyük zarar görür ve yenmez hale gelir. Yeşillikleri asla buzlukta saklamamalısınız.
Un içeren soslar
Sosları tatlandırmak ve yoğunlaştırmak için un eklemek yaygın bir yöntemdir. Ancak unlu soslar donduklarında ayrışarak formlarını ve lezzetlerini kaybeder. Soslara un eklemeden buzluğunuzda güvenle saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman sosları çözdürüp un ekleyerek yoğunlaştırabilirsiniz.
Pişmiş makarna
Pişmiş makarna dondurulduğunda lapalaşarak lezzetini yitirir. Pişmiş makarnanın lezzetini korumak için üzerine bol sos döktükten sonra buzluğa koymanızı öneririz.
Krem peynir
Dondurulan krem peynirin yapısı bozulur, pütürlü ve sert bir şekil alır. Krem peyniri dondurucuya sadece süt, krema gibi yiyeceklerle karıştırarak, sos halinde koyabilirsiniz.
Sosları tatlandırmak ve yoğunlaştırmak için un eklemek yaygın bir yöntemdir. Ancak unlu soslar donduklarında ayrışarak formlarını ve lezzetlerini kaybeder. Soslara un eklemeden buzluğunuzda güvenle saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman sosları çözdürüp un ekleyerek yoğunlaştırabilirsiniz.
Buzdolabına konmaması gereken gıdalar
Yiyeceklerin tazeliklerini sağlıklı bir şekilde korumak için buzdolabımıza güveniriz. Ancak soğuk ortamda muhafaza edilmeye uygun olmayan bazı yiyecekler de var. İşte oda sıcaklığında saklanması tavsiye edilen yiyeceklere birkaç örnek…
Çikolata
Soğuk ortamdan oda sıcaklığına getirildiğinde çikolatanın içindeki şeker yoğunlaşarak yüzeye çıkabilir ve bir katman oluşturabilir. Paketinde aksi belirtilmedikçe, çikolatanızı güzelce sarılmış bir şekilde serin ama çok soğuk olmayan bir yerde saklayarak lezzetini koruyabilirsiniz.
Bal
Bal doğada bozulma süresi en uzun olan gıdalardan biri. Dolayısıyla buzdolabında saklanmasına gerek yok. Balı buzdolabına koyduğunuzda katılaşır ve içerdiği şeker kristalleşebilir. Balın doğal tat ve dokusunu yitirmemesi için oda şartlarında saklamanız yeterli olur.
Yağ
Buzdolabına koyulan yağlar yoğunlaşır ve bulanık bir renk alır. Fındık, fıstık, ceviz, Hindistan cevizi gibi çabuk bozulabilen yağlar dışındakileri oda sıcaklığında saklamanızı tavsiye ederiz.
Domates
Domatesleri oda sıcaklığında tutmanızı öneririz. Soğuk hava domatesin hücre yapısını parçalar. Hücre yapısı bozulan domatesler yumuşak, kumlu ve lezzetsiz bir hal alır.
Patates soğutuldukça içerdiği nişasta şekere dönüşür. Bu durum patatesin daha tatlı olmasına neden olabilir. Özel olarak daha tatlı olmalarını istemiyorsanız, patatesleri buzdolabına koymak yerine oda sıcaklığında saklamanızı tavsiye ederiz.
Soğan
Soğanlarınızı buzdolabında değil, kuru ve serin bir sepette saklamanızı tavsiye ederiz. Ancak soğan ve patatesleri ayrı sepetlerde muhafaza etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Soğan ve patatesler sepetlerinde beklerken bir gaz salınımı yapar. Saldıkları bu gazlar birbirilerinin bozulma süreçlerini hızlandırır. Patates ve soğanları birbirlerine çok yakın yerlerde saklamayarak tazeliklerini daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Sarımsak
Buzdolabına konan sarımsak bir süre sonra filizlenir. Hatta lastiğimsi bir yapı alarak yenmez hale gelir. Bu nedenle sarımsaklarınızı dolabın dışında, kuru ve serin bir yerde saklamanızı öneririz.
Ekmek
Ekmekteki nişastanın soğukta çözünürlüğü azalır ve kısmen kristalleşir. Retrogradasyon denilen bu süreç sonucunda ekmeğin yapısı sertleşir ve çok daha çabuk kurur. Paketli ekmekleri aksi belirtilmedikçe buzdolabına koymanızı tavsiye etmeyiz.
Kaynak | Arçelik