Kombi bakımı nasıl ve ne zaman yapılır?
Kombi bakımı, kombili evlerde yaşayanların düzenli olarak yaptırması gereken işlemler arasında bulunuyor. Kombilerin teknik arızayla karşılaşmasını önleyen ve kış boyunca daha etkili bir performans sergilemesini sağlayan bakım işlemleri, çeşitli teknik problemlerin erkenden tespit edilmesini sağlayarak kombilerde maddi hasar oluşmasının önüne geçiyor. Beklemediğin anlarda arıza oluşmasının ve kış aylarında soğukta kalmanın önüne geçen kombi bakımı, yalnızca 20 dakika içerisinde tamamlanabiliyor.
Kombi bakımında neler yapılıyor?
Kombi bakımı; kombi gövdesinde, sistemi çalıştıran mekanik parçalarda, borularda ve peteklerde herhangi bir teknik sorun olup olmadığının kontrol edilmesi işlemini kapsıyor. Kombi bakımında basınç seviyesinin ve elektrik aksamının kontrol edilmesi için çeşitli cihazlar kullanılıyor. Bu sebeple bakım işlemlerinin yetkili servis çalışanları tarafından yapılması büyük önem taşıyor.
Eğer basit bir bakım takip işlemi yapmak istersen, kombinin çıkardığı ses seviyesini ölçebilir, kombi gövdesindeki manometre kadranında yazan basınç seviyesini takip edebilirsin. Ancak detaylı bir bakım için özel servis desteğini almalısın. Çünkü her yıl en az bir kez özel servis görevlilerini davet edip genel bakım yaptırman, kombinde arıza oluşturabilecek durumların tespiti ve yakıt tüketiminin azalması açısından önemlidir.
Kombi bakımı ne zaman yapılır?
Kombi bakımı denilince akla gelen ilk sorular arasında “Kombi bakımı ne zaman yapılmalı?” ve “Kombi bakımı kaç yılda bir yapılır?” yer alıyor. Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor. Bu nedenle kombi bakımının kış ayından önce yapılması, havalar soğuduğunda kombinin direkt çalıştırılmasını sağlıyor.
Bakım işlemlerinin daha erken yapılması, yaz boyunca oluşabilecek problemlerin giderilemeyeceği anlamına geldiği için yeni sorunlarla karşılaşılmasına da neden olabiliyor. Bu sebeple kombi bakımı için ideal sürenin cihazı rutin şekilde kullanmaya başlamadan 2 ila 3 hafta öncesi olduğu belirtiliyor.
Yoğuşmalı kombi bakımı nasıl yapılır?
Yoğuşmalı kombi modelleri çalışma prensibi ve teknik yapılarıyla diğer kombilerden ayrılır. Yoğuşmalı kombiler doğalgazın yanması sonucu oluşan su buharını sisteme geri kazandırır. Su buharının sisteme geri dönüşümü sonucunda daha az doğalgaz kullanılır. Böylece hem tasarruf sağlanır hem de atık gaz miktarı azalır. Yüksek verim ve tasarruf için herkesin tercihi olan yoğuşmalı kombilerin mekanizması da farklıdır. Bunun için yoğuşmalı kombinizin bakımını yaparken birkaç faktöre dikkat etmeniz gerekir. Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz maddelerle birlikte bu faktörleri de dikkate alarak, bakımınızı pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yoğuşmalı kombi bakımında dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yoğuşmalı kombi içerisinde yer alan genleşme tankını kontrol edin. Alarko yoğuşmalı kombi modellerinde analog manometre özelliği mevcut. Bakım sırasında kolaylık sağlamak için bu ürünleri tercih edebilirsiniz.
- Eğer kombinizde oda termostatı varsa sıcaklık ayarını kontrol etmelisiniz. Evinizin sıcaklık dengesini istediğiniz dereceye getirmek için termostat kontrolü oldukça önemli.
- Kombi soğuk su girişi ve radyatör temizliğine özen gösterin. Su buharını enerjiye dönüştüren yoğuşmalı kombilerde maksimum verim için bu parçaların temiz kalması gerekli.
- Kombi basınç kontrolünü ihmal etmeyin. Eğer basıncınız 1.2 ila 1.5 bar aralığında değilse su vanasıyla basıncı dengeleyebilirsiniz.
Kombi bakımıyla alakalı dikkat etmeniz gereken faktörler bunlar. Kombinizin türü ve teknik yapısını dikkate alarak bakım işlemini pratik bir şekilde uygulayabilirsiniz. Bu faktörleri göze alarak kusursuz bir kombi bakımı yaptınız. Peki bunun etkilerini nasıl gözlemleyebilirsiniz? Bunun için kombi peteklerine de göz atmanız şart.
Evde kombi bakımı nasıl yapılır?
Kombi kullanıcıları, yıllık rutin bakım işlemlerini yetkili servise yaptırdıktan sonra düzenli olarak kendi bakım işlemlerini uygulayabiliyor. Bu işlemler esnasında ilk olarak kombinin basınç seviyesini kontrol etmen, düşük ya da yüksek basınç tespit etmen durumunda ise müdahalede bulunman öneriliyor. Pek çok kombi modeli, ağırlıklı olarak 1 ila 2 bar arasındaki basınçta güvenle çalışıyor. Tavsiye edilen basınç değeri ise pek çok model için 1,5 bar. Basıncın bu değerler arasında olmaması, kombileri olumsuz yönde etkileyebiliyor.
- Öncelikle kombinizin elektriğini kesin. Bu işlemi fişi çekerek veya devreyi kapatarak yapabilirsiniz.
- Tüm vanaları kapatın. Genellikle kombinin alt kısmında bulunan ana vanayı ve ocağın etrafındaki gaz vanasını özellikle ihmal etmeyin.
- Kombideki mevcut suyu boşaltın. İşlem sırasında evinizin kirlenmemesi için yanınızda mutlaka su kabı bulundurun.
- İlk olarak filtre temizliğiyle başlayın. Şebeke ve eve bağlı olan doğalgaz filtrelerini kombinin altında bulabilirsiniz. Bu filtreler kombinin alt kısmında tıpa şeklinde yer alır.
- Eşanjör aksamını inceleyin. Kombinin verimli bir şekilde ısıtmasını sağlayan bu parçanın bakımlı olması oldukça önemli. Eğer kirli ve tozlu bir görünümdeyse parçayı fırça yardımı ile temizleyebilirsiniz.
- Baca temizliğine göz atın. Sistemdeki hava dönüşümünü için önemli olan bu parçanın temiz olması kombinin verimini artırır.
- Fan motorunu ihmal etmeyin. Eğer kombiniz çalışma sürecinde fazla ses çıkarıyorsa motorun bakımsız olması sebep oluyor olabilir.
- İncelediğiniz tüm parçaların tozlu ve hasarlı olmamasına dikkat edin. Bu tip sorunlar kombinizin çalışmasına ve mekanizmasına zarar verebilir.
Kombi bakım takibini yaparken düşük ya da yüksek basınçla karşılaşırsan basıncı sen de ayarlayabilirsin. Düşük basıncı yükseltmek için kombinin alt bölümünde yer alan su vanasını açman, basıncın aniden yükselmemesi için bu işlemi yavaş yavaş uygulaman ve basınç değeri 1,5 ila 2 bar arasına yükselene kadar işleme devam etmen gerekiyor. Yüksek basıncı düşürmek için ise sisteme bağlı herhangi bir peteğin tahliye müşrünü kullanmak ya da ana tahliye vanasını açmak yeterli oluyor.
Kombi petek bakımı nasıl yapılır?
Kalorifer petekleri kombinin ürettiği sıcaklığın evin her noktasına yayılmasını sağlar. Bunun için petek bakımı da en az kombi bakımı kadar önemli. Petek bakımı kombi bakımından daha pratik bir süreç. Sizin için derlediğimiz maddeleri takip ederek peteklerinizi temizleyebilirsiniz. Düzenli olarak petek temizliği yaptığınız takdirde kombinizden daha fazla verim alabilirsiniz. Kusursuz bir petek bakımı için dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle peteklerinizin ısı vanasını kapatın. Bu kalorifer peteklerinin çalışmasını durdurur. Böylece güvenli bir şekilde petek temizliği gerçekleştirebilirsiniz.
- Sonrasında petekte yer alan purjörleri açın. Açma işlemi öncesinde peteklerin altına bir kap koymayı ihmal etmeyin. Çünkü kirli su çıkışı gerçekleşebilir.
- Suyun tamamen akmasını bekleyin. Böylece peteğiniz kir ve tozdan arınır.
- Sonrasında ise petek aralarınız su ve fırça yardımıyla temizleyin.
- Bağlantı aksamlarını ve boruları da kontrol ettikten sonra purjörleri kapatın.
- Son olarak ise kombinizi açın ve tekrar ısınmasını bekleyin.
Petek bakımında dikkat etmeniz gereken genel unsurları genel olarak bu şekilde sıralayabiliriz. Bu maddeleri sırasıyla uygulayarak petek bakımınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu hususta ayrıntılı bilgi almak isterseniz Alarko Blog’da yer alan “Petek Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kombi bakımı yapılmazsa ne olur?
Yeni alınmış kombiler, uzun süre herhangi bir performans kaybı yaşamadan kullanılabiliyor. Ancak “Kombi bakımı yapılmazsa ne olur?” sorusunun cevabı, bakımın önemine işaret ediyor. Uzmanlara göre, kombi yeni olsa ve dikkat çeken herhangi bir problem görünmese bile yıllık rutin bakım işlemlerini yaptırmakta büyük yarar bulunuyor. Rutin bakım işlemleri yapılmazsa kombi içindeki parçalar beklemediğin anlarda kırılabiliyor ve bu durum da daha büyük maddi kayıplar yaşamana yol açabiliyor.
Bakım ve parça değiştirme işlemlerinin masrafları ise “Kombi bakımı kiracıya mı aittir?” ve “Kombi bakımı ev sahibine mi aittir?” sorularını gündeme getiriyor. Kombiler, evin demirbaşları arasında değerlendirildiği için bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından ödeniyor. Kombide kullanım hatasından arıza oluşması ya da kira sözleşmesinde bakım masraflarını ilgilendiren özel maddeler bulunması durumunda, bakım ve onarım işlemlerini kiracının karşılaması da söz konusu olabiliyor.