Kombiler iç mekan yaşam alanlarını ısıtmak için kullanılan yüksek performanslı ürünlerdir. Evimizi ya da ofisimizi ısıtmak için kullandığımız kombiler, bazı püf noktalar sayesinde çok daha verimli bir şekilde kullanılabilir. Doğru kombi seçimi ve doğru kullanım sayesinde verimlilik artacağı gibi enerji maliyeti de düşecektir.
Kombinin verimliliği nasıl artırılır?
Kombiler genel olarak 24 saat çalışacak biçimde üretilirler. Hem sıcak su kullanımı hem de ısınma ihtiyacını karşılamak için çalışan kombiler, kalorifer peteklerinin, doğalgaz ve sıcak suyun devridaim yaptığı boruların da bulunduğu bir sistemin bileşenidir. Bu nedenle kombilerin istenilen verimde çalışabilmesi tüm bu bileşenlerin verimli çalışmasına bağlıdır. Aynı şekilde kombilerin bakımı kadar sistem içinde yer alan diğer bileşen parçalarında da düzenli olarak bakımları yapılmalıdır.
Yüksek verimlilik için ideal kombi bakımı nasıl olmalıdır?
Kombi bakımı verimliliği yükseltmek için yapabileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir. Hem olası sorunları engellemek hem de kombinizin performansını artırmak için yapabileceğiniz kombi bakımının pek çok avantajı bulunur. Bakım yapmak, öncelikle kombinizin ömrünü uzatarak yeni bir cihaza duyulan ihtiyacı minimuma indirir. İdeal bir kombi bakımı için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Kazan bakımında korozyon ve sızıntı kontrolü yapılmalı,
- Kazan içerisindeki bileşenler temizlenmeli,
- Baca terminallerinin bir engel oluşturup oluşturmadığı kontrol edilmeli,
- Gaz basıncının uygun olup olmadığı ölçülmeli,
- Profesyonel bir mühendis kombiyi çalıştırmalı ve performansı kontrol etmeli.
- Su basıncı doğru olarak ayarlanmalıdır.
Kombi verimliliği için periyodik bakım ne zaman yapılmalıdır?
Kombi bakımının doğru ve tam yapılmasının yanı sıra periyodik olarak yapılması da önemlidir. Kombiler yıllık bakımı yapıldığında çok daha verimli bir şekilde çalışır. 12 ay boyunca kullanılan kombiler, zamanla daha düşük performans göstermeye başlar. Bu durum, ısı kaybına ve elektrik faturalarında artışa neden olabilir. Kombi periyodik bakım işlemlerinin yetkili servisler tarafından uzman teknisyenlerce yapılması önerilir.
Kombi bakımı için en uygun zaman dilimi yaz aylarıdır. Yaz aylarında kombi bakımı yaptırmanın, beraberinde getirdiği pek çok avantaj bulunur. Bu avantajlardan biri, kombinizi soğuk kış aylarına hazır hale getirmektir. Yaz aylarında kombinizin bakımını yaptırarak kış aylarında mümkün olan en yüksek verimi alabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında bakım yapacak servislerin programı kış aylarına göre daha uygundur.
Doğru kombi seçimi ile verimliliği arttırmak mümkün mü?
Kombi verimliliğini artırmanın en önemli yollarından biri, eviniz için ideal bir kombi seçimi yapmaktir. Evinizin ısı ihtiyacına cevap veremeyen bir kombi, sıcaklık dengesini sağlamakta zorlanır. Bu nedenle yaşam alanlarınıza uygun bir kombi kapasitesi seçmeniz gerekir. Ortamın büyüklüğü, hangi cephede olduğu (kuzey, güney vb.), yalıtım durumu, bulunduğu kat ve banyo sayısı, kombi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında bulunmaktadır. Örneğin 160 m2’ye kadar alanlarda 24 kW kapasiteli kombiler yeterli olur. Ancak alan genişledikçe ihtiyaç duyulan kapasite de artar. Daha verimli bir kombi kullanımı için şu kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz;
- 160 m2’ye kadar 24 kW
- 160 m2’den 200 m2’ye kadar 30 kW
- 200 m2 ve üzeri kombiler 35 kW
Radyatör sayısına göre Kw seçimi nasıl olmalı?
Isıtma sistemi olarak kombi seçiminde kullanılacağı alanın tipi, evin baktığı cephe, alanın metrekaresi ve dairenin kaçıncı katta olduğu dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Bir diğer önemli faktör de ısıtma işleminin gerçekleşmesini sağlayan radyatörler oluyor. Kombi ile ısıtma sisteminde radyatörlere uygun kombi ya da kombiye uygun radyatör seçimi gerekiyor.
Örneğin radyatör uzunluğu 5 ile 9 metre arasında ise kombi gücünün 24kW; 9 ile 13 metre arasında ise 31kW; 13 metre ve üzeri ise 35kW olması öneriliyor. Konvansiyonel özelliğe sahip kombi cihazlarının tesisat kurulumları 75-80 derecelerde çalışabilecek şekilde yapılırken, yoğuşmalı kombilerinki 30-40 derecede çalışabilecek düşük sıcaklıklarda yapılıyor.
Ev içerisine yerleştirilen radyatörlerin uzunluğu artırıldıkça, kullanılan ısınma sisteminden alınan verim de artıyor. Genellikle standart kombiler 20-24-28 kW civarında kapasiteye sahip oluyor. Eğer evinizin ısı kaybı çok küçük ve aldığınız kombinin gücü büyük ise gerektiğinden daha fazla enerji üretilerek yakıt tüketimi artabiliyor. Aynı şekilde eğer evinizde 2-3 adet banyo var ve aynı anda kullanım oranı yüksek ise kombinizin kapasitesini yüksek seçmeniz gerekiyor. Evinize gereken kombi tesisatının kapasitesi hakkında tam bilgiye sahip olmak için uzman bir kombi tesisatçısından mutlaka bilgi almalısınız.
Eşanjör nedir?
Kombi içerisinde yer alan ve ısı transferi yapılmasını sağlayan eşanjör, kombi suyu ısıtırken, suyun içerisinden geçtiği ve ateşleme ile ısıtıldığı kanallar olarak tanımlanıyor. Kombinin en önemli ana parçalarından biri olan eşanjör içinde sürekli bir su akışı oluyor. Bu nedenle kireçlenmeye bağlı olarak ve delinme gibi problemler yaşanabiliyor.
Tek eşanjörlü kombiler
Bu kombi çeşidinde çeşme suyu ve kombi suyu doğrudan kombinin yanma odasında ısıtılıyor. Çeşme ve kalorifer suyu aynı eşanjör içinde yer alıyor, ancak farklı kanallardan geçiyor.
Çift eşanjörlü kombiler
Bu kombi çeşidinde eşanjörün biri çeşme suyunu, diğeri ise kalorifer suyunu ısıtmak için kullanılıyor. Kalorifer suyu eşanjörü kombinin yanma odasında direk ateşe maruz kalarak ısıtılırken, çeşme suyu sıcak olan kalorifer suyu ile ısıtılıyor.
Üç eşanjörlü kombiler
Yarı yoğuşmalı kombi çeşitlerinde genellikle üç eşanjör bulunuyor. Çeşme ve kalorifer suyu çift eşanjörlü kombilerdeki gibi çalışıyor. Üçüncü eşanjör yoğuşma yapılması için kullanılıyor.
Çift eşanjöre sahip olan kombiler, tek eşanjörle aynı enerjiyi kullanmasına rağmen yaklaşık iki kat daha fazla su ısıtabiliyor. Yoğuşmalı kombilerde kullanılan ve turbo olarak adlandırılan üç eşanjörlü ısıtma sistemleri ise çift eşanjörlü kombilerden çok daha fazla su ısıtması ile ön plana çıkıyor.
Enerji verimliliği için kombi kaç derecede çalışmalı?
İdeal ortam sıcaklığını elde etmek için cihazınızı çalıştırırken aynı zamanda enerji verimliliğini sağlamak son derece önemlidir. Hem doğal kaynakların verimli kullanımı hem de doğalgaz faturalarının daha düşük gelmesi için enerji verimliliği prensiplerini her açıdan gözetmek doğanın korunmasına ve bütçeye katkı sağlayacaktır. Düşük gaz tüketimi sağlamak için ilk akla gelen soru, kombi kaç derecede çalışmalı sorusu olsa da bununla birlikte pek çok önemli etken de bulunuyor. Doğrudan bakıldığında kombinin kaç derecede yanması gerektiği esas alınsa bile aslında iç ortamın ısınması için gereken enerji miktarından bahsedilmektedir. Bu da pek çok başka parametreye göre değişkenlik gösterir.
Araştırmalar gösteriyor ki kombiyi kapatmak, cihazın daha az enerji harcaması anlamına gelmiyor. Bununla birlikte enerji verimliliği sağlamaya yönelik tam yoğuşmalı kombinizin çalışacağı optimum kapasiteyi belirlemek için radyatörlerinize termostatik vanalar takabilir ve hiç kullanılmayan odalardakileri termostatik vanaları daha kısıkta tutmayı deneyebilirsiniz. Kombi kaç derece yanmalıdır sorusuna göre oda sıcaklığını kaç derecede tutmalıyım daha önemli bir sorudur. Oda sıcaklığına göre kontrol ısıtma sisteminizi en verimli şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Ortalama oda sıcaklıkları kişilerin konfor sıcaklığına göre değişiklik göstermekle beraber 21-23 dereceler tavsiye edilmektedir.
Petek temizliğine önem verilmeli
Kombinin ürettiği ısı enerjisi petekler aracılığıyla ortama yayılır. Bu nedenle peteklerin dış temizliği kadar iç temizliğine de önem verilmelidir. Petekler iyi temizlenmediğinde üst kısmı ısınır ancak alt kısmına ısı aktarılmaz. Kombiniz ne kadar verimli çalışırsa çalışsın petekler kirli olduğunda, ısı aktarımı hızlı bir şekilde gerçekleşmez. Bu da ortamın geç ısınmasına neden olur. Özellikle petek içlerinde paslanma ve kireçlenme en sık görülen sorunlardan biridir. Yıllık petek bakımı yaptırarak bu sorunu da ortadan kaldırabilirsiniz. Peteklerde bulunan vanadaki filtrelerin temizlenmesi de önemlidir. Temiz vanalar randımanı artırır. Randıman arttıkça kombinin verimliliği de artar. Petek temizliği için profesyonel bir destek hizmet alabilir, ısı tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Kombinin havası alınmalı
Kombinin havası belirli ölçülerde tutulmalıdır. Aksi takdirde radyatör içinde sıkışan hava peteklerin üst veya alt kısmına giden ısı kanallarını tıkar. Bu durum kalorifer tesisatının verimli bir şekilde çalışmasını engeller ve performansını düşürür. Sıcak suyun petekler arasında sağlıklı dolaşımını önler ve kombinizin motorunu gereksiz zorlar. Peteklerin yeteri kadar ısınmaması kombinin verimliliğini azaltır. Ayrıca ortamın geç veya az ısınması doğal gaz faturalarının da artmasına neden olur. Kombinizde havanın olup olmadığını anlamak için radyatörün üstünde elinizi gezdirebilirsiniz.
İdeal kombi su basıncı kaç olmalı?
Bir kombinin düzenli ve verimli çalışabilmesi için tüm işlevsel parçalarının ideal ölçü ve sağlamlıkta olması gerekir. Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde kombinizin performansı düşebilir ve ısınma problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Daha verimli bir çalışma için kimyasal maddelerden uzak durulmalı
Kombiler uzun ömürlü ürünler olarak satışa sunulur. Bazı faktörler kombinizin ömrünü kısalttığı gibi çalışma süresinde de verimliliğini en aza indirebilir. Bu nedenle kombinizin her zaman sağlıklı olması gerekir. Petek veya radyatörlere eklenen antifriz gibi katkı sıvıları uzmanlar tarafından önerilmeyen uygulamalardır. Antifriz gibi katkı sıvıları kimyasal oldukları için tesisatınızdaki parçalara ve kombinize zarar verebilir. Bu durum kombinin işleyişine zarar vererek verimliliğini düşürür.
Isı yalıtımının kombi verimliliği üzerindeki etkisi nedir?
Isı yalıtımı kombinin ürettiği ısıyı ortam içerisinde tutabilmek için gerekli faktörlerden biridir. Isı yalıtımsız ortamların ısı dengesi sürekli değişkenlik gösterir. Bu durum kombinin sürekli çalışmasına ve zamanla işleyişinde aksaklıklar oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca ısı yalıtımsız bir eve sahipseniz ve soğuk bir iklimde yaşıyorsanız eviniz ne kadar ısınırsa ısınsın eş zamanlı olarak ısı kaybı yaşanır. Bu durum kombinin mevcut performansını hissetmenizi engeller. Kombi tasarruf ayarları genellikle düşük sıcaklıktadır. Isı yalıtımlı ortamlar tasarruf ayarlarında bile yüksek verimlilik sağlar.
Pencere ve kapılar
Pencere ve kapıların doğru bir şekilde kullanılması kombi verimliliğini artırır. Isı kaybının en hızlı ve en çok olduğu bölme pencerelerdir. Özellikle kış aylarında pencerelerin açılmasıyla birlikle sıcak hava ile soğuk hava birbirine çok daha hızlı bir şekilde nüfuz eder. Buna rağmen pek çok kişi ortamı havalandırmak için pencereleri uzun süre aralık bırakır. Araştırmalara göre tam ve kısa süre pencereleri açarak yaptığınız havalandırma, uzun süre aralık bırakmaktan daha etkilidir. Bu nedenle ortamı havalandırmak istiyor aynı zamanda kombinizin verimliliğini artırmak istiyorsanız pencereleri tam ve kısa süreli açıp kapatmanız tavsiye edilir. Pencere ve kapının ısı yalıtımlı olması da kombiden alacağınız performansı üst düzeye çıkarır.
Kombi verimliliği için eşyaların yerleşimi ve dekorasyonun önemi
Kombi verimli nasıl kullanılır sorusuna cevap verirken eşyaların yerleşimi ve dekorasyonun önemi de vurgulanmalıdır. Kalorifer peteklerinin üzerine eşya konulmamalıdır ve kapatılmamalıdır. Bu ısının oda içine yayılmasını engeller. Ayrıca kalorifer peteklerinin hemen önüne koltuk, dolap v.b eşyalar konulmamasında yarar vardır. Bu tür eşyalar ısıyı engeller ve kombi verimliliğini olumsuz etkiler.