Televizyonda ses var görüntü yok ne yapılmalı?
Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi bazen televizyon da arızalanabiliyor. Bu arızalar teknik nedenlerden, hatalı fabrika üretiminden ya da yanlış kablo bağlantılarından kaynaklanabiliyor. Sorun ne olursa olsun, eğlenceli bir şeyler yaparken bunun kesintiye uğraması oldukça can sıkıcı.
Televizyonunuz aniden karardığında ilk aklınıza gelen güç kaynağındaki kesinti oluyor. Ancak görüntü yok ses varsa durum daha ciddi olabiliyor. Televizyonlarda en sık rastlanan sorunların başında görünün olmadığı ancak sesin olduğu durumlar geliyor. Böyle bir sorun kullanıcı hatasından kaynaklanmayıp, televizyonda bir problem olduğunu gösteriyor. Çünkü televizyon kumandasından yanlış bir tuşa basıldığında bu soruna neden olmuyor.
Televizyonda neden görüntü kaybolur?
Televizyonda ses var görüntü yok arızasının sebebi çok sayıda olabilir. Televizyonda ses var ancak görüntü yok ya da siyah ekran sorunu yaşıyorsanız, televizyonunuzda LED panel arızası yaşıyorsunuz demektir. Televizyonun içindeki LED şeritlerden bazıları bozulduğunda televizyonda ölü görüntüler oluşmaya başlıyor. Sadece görüntüyle ilgili sorun olduğu için böyle durumlarda ses hala gelmeye devam ediyor.
Problemin LED şeritlerden kaynaklı olup olmadığını bazı kontrolleri yaptıktan sonra anlayabiliyorsunuz.
Televizyonunuzu harici uydu bağlantısıyla kullanıyorsanız bazen bağlantı kablosu çıkmış olabiliyor. Bu nedenle televizyonun HDMI girişini ve uydu cihazınızın bağlantı girişini kontrol etmeniz gerekiyor. Bazen küçük gözlü uydu alıcısı bağladığınızda cihaz arızalanabiliyor. Evinizde başka bir uydu cihazı varsa onu takabilir ya da anten bağlantısına geçip televizyondan görüntü geliyor mu kontrol edebiliyorsunuz. Yine uydu cihazıyla ilgili bir başka kontrol etmeniz gereken nokta televizyonunuzun girişleri oluyor. Televizyonunuzda AV1, AV2, HDMI1, HDMI2 gibi girişler varsa bu girişleri denemeniz faydalı olabiliyor.
Televizyonunuzun görüntüsünün olmamasının bir başka nedeni bilginiz dışında görüntü ayarlarının değiştirilmiş olması olabiliyor. Televizyon kumandanızdan “Menü”ye bastıktan sonra “Resim” bölümüne gidiyorsunuz. Buradan her şeyin doğru ayarda olup olmadığını kontrol ediyorsunuz. Özellikle parlaklık ve görüntü ayarları kısmı önemli ayarlar arasında bulunuyor.
Görüntü ve parlaklık ayarında bir sorun bulunmuyorsa televizyon sinyalini kontrol etmeniz gerekiyor. Sinyal sorunu varsa yine görüntü gelmeyebiliyor. Bunu kontrol etmenin en iyi yolu başka bir kanala geçmek oluyor. Diğer kanallarda görüntü varsa televizyonda bir problem bulunmuyor anlamına geliyor. Eğer bir sinyal sorunu yaşanıyorsa, bu durumda sorunun çözülmesini beklemekten başka bir yolu olmuyor. Sorunla ilgili bilgi almak için ise televizyonunuza bağlı olan kablo ya da uydu servisini arayabiliyorsunuz.
Bazen de televizyon ekranınızda kırık ya da hasar olabiliyor. Bundan dolayı da televizyonda görüntü olmayabiliyor. Aşırı sıcaklık ve elektrik dalgalanması dahil olmak üzere televizyon ekranına zarar verecek birçok etken bulunuyor. Televizyondaki fiziksel hasarı tespit etmek için kapattıktan sonra siyah ekranda dikkatlice inceleyerek sorunu bulabiliyorsunuz. Eğer televizyonda görüntü yok ses var sorunu hasarlı ya da kırık ekrandan kaynaklanıyorsa televizyon markanızın yetkili servisine başvurmanız gerekiyor.
Tüm bunları denedikten sonra hala televizyonda görüntü yok ancak ses varsa teknik bir sorun yaşıyorsunuz anlamına geliyor.
Televizyonda görüntü olmamasının diğer nedenleri nelerdir?
Televizyonunuzda görüntünün olmamasının birden fazla nedeni olabiliyor. Her ne kadar sadece LED şerit arızası gibi görünüyor olsa da farklı nedenlerden de kaynaklanabiliyor. Televizyonun ana kartı arızalandığında, panel arızası oluştuğunda, ekranda kırık olduğunda, uydu alıcınız ya da HMDI girişiniz bozulduğunda yine televizyonda görüntü kaybolabiliyor.
Televizyonda LED şerit arızası neden oluyor?
Televizyonda görüntülerin oluşmasını ekranın arkasında bulunan LED şeritler sağlıyor. Bu şeritler birkaç sıra halinde yer alıyor ve hepsi sağlıklı bir şekilde çalıştığında ekrandaki görüntüde bir sorun oluşmuyor.
Televizyonun LED’lerinin hepsi arızalandığında ekran tamamen simsiyah görünüyor. Sadece birkaç şeritte sorun varsa görüntü tamamen gitmiyor ancak çok az bir görüntü oluyor.
Buradan LED arızasının televizyona gelen ışığı etkilediği sonucu çıkıyor. Televizyonunuzdaki görüntünün parlaklığı LED ışıklarının performansına bağlı oluyor.
Panel sorunu neden oluyor?
Televizyon panelleri son derece karmaşık yapıda oluyor. Televizyon paneli arızasının başlıca nedenler arasında sıvı teması, yüksek ısı, televizyon ekranının darbe alması olabiliyor. Televizyon ekranına sıkılan temizleyici maddeler de panele zarar verebiliyor.
Televizyonda görüntü yok ancak ses varsa ne yapmalısınız?
Fabrika ayarlarına geri dönüş
Televizyon görüntü yok ses var ise fabrika ayarlarına dönebilirsiniz. Televizyonların genelde yan ya da arka tarafında küçük bir iğne deliği bulunuyor. Bu delik televizyonun sıfırlanması için kullanılıyor. Bunun için bir iğne alıyorsunuz ve televizyonun resetleme deliğini bulunuyorsunuz. Eğer bulamıyorsanız televizyonunuzun müşteri hizmetlerinden ya da yetkili servislerinden bilgi alabiliyorsunuz. Elinizdeki iğneyi bu deliğe yerleştiriyorsunuz. En az 30 ile 60 saniye basılı tutuyorsunuz.
Bazı televizyonlar uzaktan kumanda ile ya da televizyon uygulaması ile sıfırlanabiliyor. Bu işlemi yaptığınızda televizyonunuz kapanıp tekrar açılıyor. Sıfırlama işlemi otomatik olarak başlatılmış oluyor. Televizyonunuz açıldığında yeniden kurup düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ediyorsunuz.
Güç tasarrufu modunu devre dışı bırakın
Televizyonunuz güç tasarrufu modundayken ses hala etkin bir şekilde devam ederken ekranınız otomatik olarak kapanıyor. Bu nedenle televizyonunuzda bu özellik varsa, izleme sırasında kesinti olmaması için güç tasarrufu modu ya da enerji tasarrufu modunu devre dışı bırakabiliyorsunuz.
Kaynak: TeknosaBlog