Ankastre Ocak Nasıl Temizlenir?
Eğer ocağınızı kullandıktan sonra temizliği yapacaksanız, yaşanabilecek ev kazalarını önlemek adına, öncelikle ocağın soğuduğundan emin olmalısınız.
Ocağın yüzeyini herhangi bir temizlik malzemesi ile buluşturmadan önce tüm parçalarını çıkarmalısınız. Ocak demirleri, gözler ve ocak taşlarını ocağın üzerinden almalı ve ardından varsa ocağın üzerindeki kırıntıları, yemek artıklarını nemli bir bez ile almalısınız. Bu arada kullanacağınız bezin, ocak yüzeyine zarar vermeyecek dokuda olmasına dikkat etmelisiniz.
Ankastre ocak temizliğinin püf noktalarından biri, ocağınıza uygun temizlik malzemesini seçmektir. Cam, çelik ya da inox ürünlere uygun yağ çözücüler bu konuda size yardımcı olabilir. Yüzeye uygun temizlik ürünü kullanmadığınız takdirde ise çizilmeler meydana gelebilir.
Ocağa yağ çözücüyü sıktıktan sonra, bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyiyle yağ çözücüyü iyice yayın. Ardından ocak üzerinden aldığınız gözlere de yağ sökücü sıkabilirsiniz. Ardından gözleri, süngerin yumuşak yüzeyi ve bulaşık deterjanı ile yıkayıp temiz su ile durulayabilirsiniz.
Ocak taşlarını, bulaşık deterjanı ile bulaşık süngerinin sert yüzeyini kullanarak temizleyip ardından durulamalısınız.
Ocağınızın yüzeylerinden sonra, en kirlenen bölümü ocak demirleridir. Bu nedenle “Ankastre ocak demirleri nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını aramanız gayet normal. Ocak demirlerini temizlemek için demirlere yağ çözücü sıkabilir ve beklettikten sonra bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz.
Üzerine yağ çözücü sıktığınız ocağı nemli bir mikrofiber bez ile silin. Bezi deterjandan arındırdıktan sonra yine nemlendirip ocağın üzerini silin ve ocağın üstünü yağ çözücüden tamamen arındırın.
Yüzeye uygun bir bez ile ocağı kurulayın. Cam, çelik ve inox yüzeylere özel üretilen bezleri kullanmak aynı zamanda “Ankastre ocak nasıl parlatılır?” sorusunun cevabıdır. Kurulama işleminin ardından ocak taşlarını, gözlerini ve demirlerini yerleştirin. Bu aşamada gözlerin ve ocak taşlarının tamamen kuruduğundan emin olmalısınız.
Ocağınızın üzerine sıçramış ya da taşmış artıkları hemen temizlerseniz kuruma meydana gelmez ve lekeler kolaylıkla çıkar.
Ankastre Fırın Nasıl Temizlenir?
Fırın temizliğine fırının içinden başlamalısınız. Öncelikle fırının içerisindeki tepsileri çıkarmalısınız.
Fırının içini temizlemek için kimyasal ürünler yerine doğal yollardan yararlanmak daha doğru. Bir tencere içerisine 1 litre su ve içerisine 1 çay bardağı sirke ekleyip fırına koymalı ve fırını çalıştırmalısınız. Sıcak su ve sirke yağ ve yemek kalıntılarını çözecektir.
Fırını kapattıktan sonra elinizi yakmayacak dereceye gelmesini beklemelisiniz. Ardından nemli bir mikrofiber bez ile fırının içini silmelisiniz. Bu aşamada tel ya da bulaşık süngerinin sert yüzeyiyle fırın temizleme işlemini yapmak fırına zarar verebilir.
Fırının içini bir kez daha mikrofiber bez ile sildikten ve fırını lekelerden arındırdıktan sonra fırının içini temiz bir bez ile kurulayabilirsiniz.
Fırının camlarını ve dışını da sıcak su ve sirke birleşimi ile silebilir ve kuru bir bez ile kurulayabilirsiniz.
Fırın teli temizliği ise ocak teli temizliği ile aynı. Fırın telini ise yağ çözücü ve bulaşık süngerinin yumuşak bölümü ile yıkamalı ve duru su ile durulamalısınız.
Fırın temizliği için doğal yöntemlerden biri de kabartma tozu kullanmaktır. Ama sıcak su içerisinde çözmediğiniz takdirde kabartma tozunun ankastre fırına zarar verebileceğini unutmamalısınız.