Bulaşık makinelerinin her eve girmeye başlamasıyla birlikte artık az bir bulaşık olsa bile hemen makineyi çalıştırıyoruz. Bu şekilde hem daha az su kullanmış oluyoruz hem de zamanımız bize kalıyor. Ancak bazen bulaşık makinesi doldurulurken bulaşıklar sığmayabiliyor ya da bulaşıklar yıkandıktan sonra beklediğimiz kadar temiz çıkmayabiliyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri bulaşıkları makineye yanlış yerleştirmemiz oluyor. Bulaşıkları makineye yerleştirirken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.
Tabaklar alt, bardaklar üst sepette
Tabaklarımızın bulaşık makinesindeki yeri şekil ve görüntü olarak da açıkça belli oluyor. Tabakların her zaman makinenin alt sepetinde bulunması gerekiyor. Bunun nedeni, bulaşık makinelerinin alt sepetleri en çok tabağı bir arada alabilecek şekilde tasarlanıyor. Ayrıca sıcak su alt sepete en iyi şekilde ulaşıyor.
Tabakları üst sepete aldığınızda hem temizlik anlamında yetersiz olacak hem de diğer bulaşıkları yerleştirmekte zorlanıyor olacaksınız.
Tüm tabaklar aynı yöne bakıyor
Bulaşık makinesinin temizliğinden istediğiniz verimi alabilmeniz için yerleştirdiğiniz tabak ve kase gibi bulaşıkların yönleri oldukça önemli oluyor.
Bulaşık makinesine yerleştirdiğiniz kaseleri üst sepette onlar için bölünmüş alana yerleştiriyorsunuz. Kaselerin sepetin ön tarafına yerleştirilenlerin yönü arkaya doğru bakıyor olmalıdır. Sepetin arkasına yerleştirilenler de öne doğru bakmalıdır. Bu şekilde yerleştirildiğinde hem yer anlamında bir sıkıntı yaşamıyorsunuz hem de suyun yıkama esnasında bütün kaselere ulaşmasını sağlıyorsunuz.
Bulaşık makinesine dizdiğimiz tabakların alt rafta olması gerekiyor. Tabakların yönleri ise merkeze doğru bakıyor olmalıdır. Genellikle sepetin rafları da bu yönde yerleştireceğiniz şekilde tasarlanıyor. Sepetin sağındaki tabaklar ile solundaki tabaklar bu yerleştirme şekliyle birbirlerine doğru bakıyor olacaktır.
Yer kalmadığında bardakları alt sepete koyabilir miyiz?
Bulaşık makinesi yerleştirilirken en sık yapılan hatalardan biri makine dolmaya başladığında yaşanıyor. Üst sepet dolduğunda ve hala yıkanması gereken kupalar ya da diğer bardaklar bulunuyorsa hemen alt sepette boş kalan alanlara koyuyoruz.
Ancak bulaşık makinesinin üst sepeti bardaklar ve kaselerin en iyi şekilde temizlenmesi için tasarlanıyor. Alt sepetin püskürtme kolları daha çok tabak ve tencere gibi geniş yüzlerde etkili oluyor. Bu nedenle alt sepete koyacağınız bardak ve kupalarınız çoğunlukla yeteri kadar temizlenmiş olarak çıkmıyor olacaktır.
Çatal, kaşık ve bıçakların yönü nasıl olmalı?
Bulaşıklar makineye nasıl yerleştirilmeli hakkında tavsiyeler verirken tabak, kaşık ve bıçakların yönü de önem taşıyor. Tabak ve kaselerde ne kadar düzenli ve hepsini aynı yöne bakacak şekilde diziyorsak çatal, kaşık ve bıçaklar için o kadar düzensiz diziyor olmalıyız. Çünkü özellikle kaşık ve çatalları sepetin içinde aynı yöne bakacak şekilde dizdiğimizde birbirinin içine geçebiliyor. Bu durumda da tazyikli su ve deterjan çoğunlukla her tarafına ulaşamıyor ve yeteri kadar temizleyemiyor.
Bu nedenle çatal, kaşık ve bıçakları sepetlerine yerleştirirken gelişi güzel koyuyoruz. Hatta bazılarını aşağı doğru bakıyor bazılarını da yukarı bakıyor şekilde dizdiğimizde daha etkili bir temizlik sağlamış oluyoruz.
Büyük tavalar ve tencereleri nasıl diziyoruz?
Özellikle kullandığımız büyük tava ve tencereleri alt sepete dizerken sığdıramayabiliyorsunuz. Eğer alt sepetin arka tarafındaki raflara tencere ve tavalar düzgün bir şekilde sığmıyorsa rafları kaldırabiliyorsunuz. Rafları bulaşık makinenizin marka ve modeline göre kaldırdığınızda geniş bir alan açılıyor olacaktır.
Alt sepetin köşe ve kenarları daha çok büyük bulaşıklar için tasarlanıyor ve onları daha etkili temizliyor. Tencere ve tavalarınızı alt sepetin kenar ve köşelerine doğru yerleştirmeniz gerekiyor.
Küçük tavalarınız varsa ve alt sepette yer kalmadıysa üst sepete alabiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta küçük tavayı bölünmüş raflara dik bir şekilde yerleştirmiyorsunuz. Ters yüz duracak şekilde yerleştirdiğinizde su tavanın her yanına etki ediyor olacaktır.
Bulaşık makinesini ne kadar doldurmalıyız?
Bulaşık makineniz son model de olsa dip dibe dizilmiş tabaklar ya da üst üste binmiş kaseleri etkili bir şekilde temizleyemiyor. Çünkü bulaşıklar birbirine yapışacak şekilde makineye yerleşmiş oluyor. Bu nedenle aralarına ne su ne de deterjan girebiliyor. Hiçbir şekilde yeteri kadar temizlik sağlanamıyor.
Ayrıca sadece tabaklar için değil bardakların da dip dibe ya da üst üste yerleştirilmemesi gerekiyor. Bulaşık makinesi tazyikli suyla temizlik sağlıyor. Birbirine çok yakın olan bulaşıklar tazyikli suyun etkisiyle birbirilerine çarpabiliyor. Bu şekilde bulaşık yıkamak pahalı ve can sıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Bardaklar çatlayabiliyor ya da kırılabiliyor.
Bulaşık makinesini yarısı doluyken çalıştırabiliyor muyuz?
Bulaşık makinesini tam dolu bir şekilde çalıştırmak kadar yarısı doluyken çalıştırmak da büyük zararlara yol açabiliyor. Bir iki bulaşık için hem su hem de elektriği boşa harcamış oluyorsunuz. Aynı zamanda yine boş bir makinede tazyikli su dolaştığı için kase, bardak gibi makinedeki kırılabilecek tüm eşyalar için bir risk teşkil ediyor.
Yemek artıklarıyla bulaşıkları makineye yerleştirebilir miyiz?
Her ne kadar bulaşık deterjanı markaları yemek artıklarında etkili formüller geliştiriyor olsa da donmuş ve yapışmış artıklarda etkili sonuç vermeyebiliyor. Bu nedenle bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce yemek artığı ve kırıntılar varsa bunları hızlıca sudan geçirip akıtmanız gerekiyor. Bundan sonra makineye yerleştirdiğinizde daha iyi temizlenmiş bulaşıklara sahip olabiliyoruz.
Bütün bulaşıklar bulaşık makinesinde yıkanabiliyor mu?
Bulaşık makinesinin asıl görevi bulaşıkları yıkamaktır. Ancak mutfağınızda kullandığınız tüm eşyalar bulaşık makinesi için uygun olmayabiliyor. Çünkü temizlik için tazyikli su ve deterjan kullanılıyor. Örneğin tahta eşyalar bu şekilde bir temizlik için uygun olmayan eşyalarınız arasında yer alıyor.
Bu nedenle tahta mutfak eşyalarını, özel bıçakları ve kristal bardak gibi hassas eşyaları kesinlikle bulaşık makinesine yerleştirmiyoruz.
Kaynak: Teknosablog