Günümüzde çift bölmeli buzdolapları hemen hemen her evde kullanılıyor. Soğutucu ve dondurucu olarak ikiye ayrılan bu bölmelerde; soğutucu kısım 3 ve 5 derece arasında çalışırken, dondurucu kısım -18 ve -23 derece arasında faaliyet gösteriyor. Buzdolaplarının dondurucu kısımları özellikle kış hazırlığı yapıldığı zamanlarda kapasite anlamında yetersiz kalabiliyor.
Yaz döneminin taze meyve ve sebzelerini kışa saklamak, balık ürünlerini döneminde alıp ekonomik şekilde depolamak, dondurulmuş gıdaları saklayıp pratik bir şekilde pişirmek ve etleri bozulmadan muhafaza etmek isteyenler ise buzdolaplarının yetersiz kalması nedeniyle derin donduruculara yöneliyorlar. Meyve, sebze, bakliyat, et, balık vb. ürünleri vitaminlerini ve minerallerini kaybetmeden saklamaya yarayan derin dondurucular, birçok çeşit ve farklı özelliklerle kullanıcılara sunuluyor.
Bir derin dondurucu hangi özelliklere sahip olmalı?
Herhangi bir besini tazeliğiyle saklamak ve istendiği an tüketebilmek derin dondurucunun sağladığı en büyük faydalardan biri oluyor. Başta restoran, kafe, market vb. işyerlerinde olmak üzere evlerde ve yazlıklarda kullanılan derin dondurucular, kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor. Bir ürünün mevsimindeki tazeliğini başka mevsime taşıyabilen derin dondurucu teknolojisi, her geçen gün daha da gelişerek verimliliğini ve kalitesini arttırıyor. Özellikle düzenli beslenenler ve ev yemeği tüketenler için derin dondurucu, evin olmazsa olmaz bir beyaz eşyası haline geliyor.
Derin dondurucu alırken dikkat edilmesi gerekenler
Dikey ve yatay dondurucu modellerinin yanı sıra statik ve no frost seçenekleri arasında da ihtiyacınıza uygun alternatifi değerlendirmelisiniz. Dondurucuyu koyacağınız alanın ölçülerine uygun, depolama ihtiyacınızı karşılayacak kapasiteye sahip ürünler tercih etmelisiniz. Yüksek enerji sınıflarını tercih ederek enerji tasarrufu yapabilir, düşük ses seviyesine sahip ürünlerle konforlu kullanıma ulaşabilirsiniz. Dondurucunun sahip olduğu özellikler sayesinde besinlerin ömrünün daha uzun olmasını sağlayabilir veya ürünü pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.
Derin dondurucuların çeşitleri
Derin dondurucu çeşitleri, besin yerleşimine ve soğutma sistemine göre olmak üzere iki farklı grupta yer alır. Soğutma sistemlerine göre no frost ve statik modeller olarak iki gruba ayrılan derin dondurucu modelleri, boyut ve besin yerleşimi bakımından da dört çeşide ayrılır. Bunlar; yatay dondurucular, dikey dondurucular, çekmeceli dondurucular ve portatif dondurucular olarak öne çıkıyor. Derin dondurucu satın almadan önce ihtiyaçları ve beklentileri belirleyerek ideal olan modele yönelmek gerekiyor. Öncelikle derin dondurucunun çeşidini, avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak belirlemek doğru bir tercih yapmanın ilk aşamasını oluşturuyor.
Soğutma sistemine göre derin dondurucu çeşitleri
– No frost derin dondurucular
Cihazın içinin karlanmasını istemiyorsanız tercihiniz no frost seçeneklerden yana olmalı. Temel özelliği karlanma yapmamaları olan no frost derin dondurucu modellerinin en büyük artısı ise cihazın içindeki karları eritme zorunluluğunun bulunmaması ve bu sayede temizliklerinin çok daha kolay ve konforlu bir şekilde yapılabilmesi.
– Statik derin dondurucular
Havada bulunan nemin kar haline gelmesiyle dondurma işlemini gerçekleştiren statik dondurucuların içlerindeki buzların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu durumsa dondurucu temizleme işleminin biraz daha zahmetli olmasına neden olabilir. Bu tür dondurucuların en büyük avantajı ise benzer kapasitedeki no frost seçeneklere göre daha uygun fiyatlı olmalarıdır.
No frost derin dondurucu ile statik derin dondurucu arasındaki farklar
No frost derin dondurucular, statik derin donduruculara kıyasla daha pahalı olmalarıyla öne çıkıyor ancak fazlaca bir fiyat farkı bulunmuyor. No frost derin dondurucular, manuel yollarla buz çözmeyi gerektirmiyor. Bu işlem otomatik olarak yapılıyor. Statik derin dondurucularda ise özellikle temizlik yapmak için eritme işlemi yapmak gerekiyor. Doğrudan soğutmalı (statik) derin dondurucular, doğal konveksiyon kullanıyor ve bu özellik anında soğutma sağlıyor. No frost derin dondurucular, tutarlı sıcaklıkları koruma ve gıda maddelerini uzun süre taze tutma konusunda statik derin donduruculara göre daha iyi olma özelliğini taşıyor. No frost derin dondurucular, statik derin donduruculara kıyasla daha az enerji harcıyor.
Besin yerleşimine göre derin dondurucu çeşitleri
– Yatay dondurucular
Yukarı doğru açılan menteşeli bir kapağı olan bu yatay donduruculara sandık şeklinde olduğu için sandık tipi derin dondurucu da deniyor. Yüksek depolama kapasitesi sağlayan bu dondurucu tipi büyük bir kutu şeklini andırıyor. Sandık tipi dondurucular büyük depolama kapasitesi sayesinde genellikle ticari olarak; otellerde, restoranlarda ve diğer büyük ölçekli işletmelerde toplu gıdaları depolamak için kullanılıyor. Alan sorunu olmadığı sürece evlerde de sıklıkla tercih ediliyor. Sandık tipi dondurucunun dezavantajı, büyük boyutlu olması ve çok fazla alan gerektirmesi oluyor. Dondurucuda yer alan sepetler organizasyonu ve ürünlere erişimi sağlıyor. Ancak içine koyulan ürünler üst üste yerleştirildiği için alttaki ürünlere erişim zor olabiliyor. Sandık tipi dondurucular enerji tüketiminde büyük avantaj sağlıyor. Tasarımı sayesinde soğuk hava içeride korunuyor. Elektrik kesintisi olsa bile içerisindeki malzemeler uzun süre erimiyor.
– Dikey dondurucular
Dikey dondurucular, yatay (sandık tipi) donduruculara göre daha fazla kullanım kolaylığı sunuyor ancak biraz daha maliyetli olabiliyor. Rafları ve bölmeleri sayesinde kullanıcılarına kullanım avantajı sağlayan dikey dondurucular, otomatik buz çözme özelliğine de sahip oluyor. Bu sayede bakımı ve temizlenmesi daha kolay hale geliyor. Az yer kaplaması sayesinde dikey dondurucular, ev içi kullanımda yatay (sandık tipi) donduruculara göre daha uygun oluyor. Dikey dondurucular tasarımları sayesinde, kullanıcıların depolanan ürünlere kolaylıkla erişebilmelerini sağlıyor. Bölmelerde istiflenen eşyaların çoğu göz hizasında bulunuyor.
– Çekmeceli dondurucular
Çekmeceli dondurucular, tipik olarak daha büyük mutfaklarda veya gurme mutfaklarda bulunuyor. Özellikle büyük mutfaklarda çalışan aşçılar için kolaylık sağlıyor. Çekmeceli dondurucular, mutfaklarda yer alan özel bölmelere monte ediliyor. Mutfak dolaplarına uyum sağlaması açısından çeşitli renklere ve malzemeye sahip tasarımlar bulunabiliyor. Görselliğiyle öne çıkan bu dondurucu tipinin tek dezavantajı maliyetli olması oluyor.
– Portatif dondurucular
Taşınabilir olmasıyla öne çıkan portatif dondurucular, sınırlı bir depolama kapasitesine sahip oluyor. Seyahat ederken kullanıldığı gibi ihtiyacın sınırlı olduğu durumlarda ya da küçük mekanlarda, az yer kaplaması nedeniyle tercih edilebiliyor.
Derin dondurucular ve enerji tüketimi
Hangi beyaz eşyayı alacak olursanız olun, fazla enerji tüketiminin önüne geçmek için yüksek verimliliği olan enerji sınıflarını tercih etmeniz şart. Fakat söz konusu fişi prizden hiç çekilmeyen derin dondurucular olduğunda enerji sınıfı daha önemli bir hale gelir. Satın almayı planladığınız ürünün hangi enerji sınıfına dâhil olduğu bilgisi, enerji etiketlerinin üzerinde yer alır. Olası elektrik kesintilerine karşı, dayanaklı bir derin dondurucunun tercih edilmesi de sonradan sıkıntı yaşanmasının önüne geçiyor. Seçilecek modelin bu şartlara uyup uymadığına dikkat etmek gerekiyor.
Konforlu bir kullanım için ses seviyesinin önemi
Enerji etiketinin üzerinde belirtilen bir diğer bilgi ise ses seviyesidir. Derin dondurucu çalışırken sesinden rahatsız olmamanız için düşük ses seviyesine sahip ürünleri tercih etmelisiniz. Ses seviyesi, desibel yani dBA ile ifade edilir ve değer arttıkça ses seviyesi de artar. Arçelik dikey derin dondurucu modellerinde ses seviyesi 36 dBA ila 39 dBA arasındayken yatay derin dondurucularda bu seviye 39 dBA ya da 40 dBA’dır.
Dondurucu için doğru konum
Derin dondurucu seçerken dondurucunun koyulacağı alanı öncesinde belirlemek gerekiyor. Derin dondurucular mutfakta, kilerde, odada, garajda ya da kapalı balkonlarda bulundurulabiliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dondurucunun güneş ışığına maruz kalmaması. Derin dondurucunun evin doğrudan güneş almayan, rutubetsiz ve kuru bir bölümüne yerleştirilmesi gerekiyor. Dondurucunun doğru konuma yerleştirilmesi, fazla enerji tüketiminin ve dolayısıyla yüklü faturaların önüne geçiyor.
Kısıtlı alan söz konusu ise, derin dondurucu çeşitleri arasından dikey ya da çekmeceli derin dondurucu tercih edilebilir. Yatay (sandık tipi) derin dondurucu, kapladığı alan nedeniyle her mekânda rahatlıkla kullanılamıyor.
Depolanacak ürün miktarı
Özellikle geniş ve kalabalık aileler için derin dondurucuda fazla miktarda ürün depolanacaksa büyük kapasiteli seçenekleri değerlendirmek gerekiyor. Tek yaşayanların veya çekirdek ailelerin ise depolayacakları ürünleri daha az sayıda oluyor. Bu durumda daha az yer ihtiyacı olması nedeniyle daha küçük kapasiteye sahip derin dondurucu modelleri tercih edilebilir. Derin dondurucuda hatalı boyut seçimi yapılması sonucunda; dondurucuya koyulacak ürünler sığmayabilir ya da dondurucu boş kalabilir.
Dondurucu markasının güvenilirliği ve kalitesi
Derin dondurucu alırken ürünün alınacağı markanın güvenilir olması önem taşıyor. Sonradan yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmek için güvenilir bir marka tercih etmek gerekiyor. Ürünün garanti süresine ve kapsamına da dikkat etmek önemli görünüyor. Servisi ve hizmeti iyi olan bir markadan yana tercihinizi yapmak, yaşanacak olası sorunların önüne geçebilir. Yine ürünün satın alındığı yerin yetkili olup olmadığına da dikkat etmek gerekiyor. Teknik servis ağı dar ve garanti süresi kısa olan markalar arasından tercih yapıldığında, arıza halinde hem bütçe hem de zaman sıkıntısı yaşanabiliyor. İleri vadede yaşanabilecek bir arıza durumuna karşın teknik servisi ve hizmet ağı geniş olan bir markayı seçmek, ekstra masrafın önüne geçiyor.
Kaynak: TeknosaBlog, Arçelik
Buzdolabı Hacmi Ne Kadar Olmalı?
Robot Süpürge Nasıl Çalışır?
Kurutma Makinesine Neler Atılmaz?