Yepyeni bir dünyaya ve bambaşka alışkanlıklara adım atarken yeni ev eşyalarına ihtiyaç duyulur. Bir evde yaşamak için gerekli eşyaların listesi epey uzun. Bu yüzden herkes bu listeyi tamamlamak için çıkacağı alışverişi son aylara bırakmayabilir. Evlenmeye karar verdiği andan itibaren listeyi yavaş yavaş tamamlamayı düşünenler veya düğününe birkaç ay kala evlilik listesi içindeki eşyaları seçmeyi tercih edenler olabilir.
Evlilik alışverişi için detaylı bir şekilde hazırlanmış olan rehber niteliğindeki bu içerik sayesinde alışverişiniz daha keyifli hale gelirken, işleriniz önemli ölçüde kolaylaşabilir.
Evlenecek çiftler için eşya listesi
Hayatınızın en önemli birkaç adımından biri olan evlilik aşamasındasınız, hangi evde yaşayacağınızı belirlediniz ve sıra ev kurarken alınacak eşyalar listesini tamamlamaya geldi. Oda oda düşünerek alışveriş yaptığınızda eşyaları zihninizde kategorize edebilirsiniz. Listeye başlamadan önce halılar, perdeler ve avizeler tüm ev için olmazsa olmazdır. Bu sebeple evde oluşturacağınız tüm odalar için uygun şartlardaki halılar, perdeler ve avizeler listenin ilk başında yer alacaktır. Ayrıca, eşya seçimi yaparken odaların biçimi ve büyüklüğü, pancerelerin konumu, evin cephesi ile bulunduğunuz yerleşim yerinin iklim özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Mutfak için neler gerekli?
Mutfak hem öğünlerimizi hazırladığımız hem kahve eşliğinde sohbet ettiğimiz hem de bazen yaşam alanı olarak kullandığımız bir yerdir. Bu sebeple mutfağa alınacak eşyaların listesi biraz detaylı, hatta ev eşyaları listesi konusunun önemli bir kısmı mutfağa ait bulunmaktadır. Aşağıda yer alan mutfak için alınabilecek gerekli eşya listesi bu konuda size faydalı olabilir.
- Mutfak masası takımı
- İhtiyaca göre minimal bir köşe koltuk
- Ekstra depolama alanı ihtiyacı varsa bir mutfak dolabı
- Buzdolabı
- Bulaşık makinesi
- Ankastre set veya fırın+ocak+davlumbaz
- Mikrodalga fırın
- Küçük ev aletleri (Tost makinesi, kahve makinesi, çay makinesi, blender seti, su ısıtıcısı)
- Yemek takımı
- Çatal, kaşık, bıçak takımı
- Kahvaltı takımı
- Kahve fincanları
- Çay bardakları ve fincanları
- Su bardakları
- Kahve yanı su bardakları
- Çerez, makarna ve salata kaseleri
- Tuzluk ve karabiberlik
- Fırın kapları
- Masa örtüsü, servis peçetesi, runner seti
- Tencereler ve tavalar
- Çaydanlık
- Servis seti
- Şekerlik
- Cezve takımı
- Kek & kurabiye kalıbı
- Kek fanusu
- Tepsi
- Nihale
- Peçetelik
- Çöp kutusu
- Fırın ve ocak için tutacak
- Baharatlık
- Erzak kavanozları
- Yağlık & sirkelik
- Karıştırma kabı
- Ekmek sepeti
- Sahan seti
- Limon & portakal sıkacağı
- Bulaşık süzgeci
- Tezgah üstü sabunluk & süngerlik
- Bulaşık süngeri
- Düdüklü tencere
- Şişe açacağı
- Kesme tahtası
- Bıçak seti
- Rendeler
- Süzgeçler
- Saklama kapları
- Yumurta fırçası
- Soyacak
- Patates, soğan, sarımsak kapları
Yatak odası için ihtiyaç listesi
Ev içinde uyuduğumuz ve dinlendiğimiz alan olan yatak odasında da vaktimizin önemli bir kısmı geçer. Yatak odası mobilya takımı seçiminde şıklık kadar kullanım özellikleri ve üretim kalitesi öne çıkarken, yatak seçiminde kişisel konfor tercihleri dikkate alınmalıdır. Buraya alınacak eşyalar mutfak kadar detaylı olmasa da temel ihtiyaçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yatak odası mobilya takımı
- Yatak
- Nevresim takımları
- Yastıklar
- Yorgan
- Battaniye
- Pike
- Alez
- Yatak örtüsü
- Kıyafet askıları
- Baza altını düzenlemek için hurçlar
- İsteğe bağlı olarak yatak odası ambiyansına uygun aksesuarlar
Bu eşyaların sayısı tamamen sizin ihtiyacınıza göre şekillenir. Örneğin sık sık yatılı misafir ağırlayacaksanız battaniyelerin, nevresim takımlarının sayısını ihtiyacınıza göre artırabilirsiniz.
Salon için ihtiyaç listesi
Salon bir evin en güzel alanlarından birini oluşturur. Dekoratif zevkin en iyi yansıtılabildiği alanlardan biri olan salon bazı evlerde günlük yaşam alanı olarak kullanılırken bazı evlerde sadece misafir ağırlanan veya özel günlerde kullanılan bir alan olarak değerlendirilir. Bu sebeple buraya alınacak eşyalar kullanım durumuna göre şekillenir. Ancak düğün alışveriş listesi içinde yer alan gerekli salon eşyaları temelde aşağıdaki gibidir:
- Koltuk takımı
- Orta sehpa
- Zigon sehpa takımı
- Yemek odası takımı (Yemek odanıza ayıracağınız ayrı bir oda varsa bu takımı orada da değerlendirebilirsiniz.)
- Televizyon ve televizyon ünitesi (Ayrı bir oturma odası yapmanız durumunda bu madde oturma odasında yer alabilir.)
- Müzik sistemi
- İhtiyaca göre kitaplık, lambader, dekoratif kırlentler
- Tablolar ve salonunuza renk katacak aksesuarlar
- Yaşam alanlarınızı canlandıracak salon bitkileri
Banyo ve tuvalet için ihtiyaç listesi
Evin önemli ihtiyaç alanları arasında yer alan banyo ve tuvalet kısmının da alışveriş listesinde önemli bir yeri bulunur. Banyo ve tuvalet için gerekli olan ihtiyaç listesi:
- Paspas takımı
- Bornoz takımı, saç ve vücut havluları
- El ve yüz havluları
- Sıvı sabunluk, diş fırçalık, tuvalet fırçası ve çöp kovasından oluşan banyo seti
- Lif ve kese
- Kirli çamaşır sepeti
- Temiz çamaşır sepeti
- Banyo ve tuvalet yıkamak için gerekli kovalar ve fırçaları
- Çamaşır makinesi
- Kurutma makinesi ( çamaşır kurutmak için yeterli alan bulunmayan evler için kullanışlı )
Antre için ihtiyaç listesi
Antre, bir eve gelen misafirlerin göreceği ilk alan olduğu için burayı evinizin tarzıyla ilgili bir fikir verecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Dilerseniz çok sade dilerseniz de alacağınız küçük ama gösterişli mobilyalarla ihtişamlı bir şekilde dekore edebilirsiniz. Bu alan için ihtiyaç listesi oldukça kısa:
- Vestiyer
- İsteğe ve alana bağlı olarak dresuar
- Antreye uygun olabilecek aksesuarlar
Oturma odası için ihtiyaç listesi
Günümüzde pek çok çift evinde ayrı bir oturma odasına yer vermez. Bunun yerine fazlalık odalar artık hobi odası veya çalışma odası şeklinde değerlendirilir. Ancak siz yine de küçük ve sıcacık bir çalışma odasına ihtiyaç duyarsanız bu odaya alabileceğiniz eşyalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Oturma grubu veya köşe koltuk takımı
- Zingon sehpa takımı
- TV ünitesi ve televizyon
- Kitaplık
- Kırlentler
- Tablo, şamdan gibi çeşitli aksesuarlar
Çalışma odası için ihtiyaç listesi
Evden çalışma sistemine sahipseniz veya evinizin bir odasını çalışma odası olarak kullanmak isterseniz, evlenirken alınacaklar listesi içine birkaç modül daha eklemeniz gerekebilir. Çalışma odası için gerekli temel eşyalar aşağıdaki gibidir:
- Çalışma masası
- Kitaplık
- Dinlenme koltuğu
- Lambader, masaüstü okuma lambası
- Depolama alanı için bir dolap ve çeşitli düzenleyici raflar
- Tablo, resim çerçeveleri ve çalışma odasına uygun aksesuarlar
Ev için gerekli diğer eşyalar
Evin tüm odaları için gerekli eşyaları saysak da liste henüz bitmiş değil. Evinizdeki çeşitli işlerinizi halletmeniz için gerekli eşyaların son kısmı şu şekilde sıralanabilir:
- Elektrikli süpürge
- Ütü ve ütü masası
- Saç kurutma makinesi
- Çamaşır kurutma askısı
- Mandal
- Daire kapısının önü için paspas
Ayrıca evinizin balkonu, veranda ya da bahçesi mevcut ise bu alanlar için de uygun oturma grupları, masa ve sandalyeler ile uygun aksesuarlar alınabilir.
Evlilik hazırlığında olan çiftler alışveriş aşamasında nelere dikkat etmelidir?
Evliliğe adım atma yolunda gereksinim duyabileceğiniz yeni ev ihtiyaç listesi hazır. Sırada alışveriş sırasında dikkat etmeniz ve göz önünde bulundurmanız gereken bazı detaylar var. Bu noktada ilk dikkat etmeniz gereken fazlalık olabilecek eşya almamaktır. Bu listeyi kendi isteğinize göre azaltabilirsiniz. İhtiyacınızdan fazlasını almak, gereksiz masrafın yanı sıra evdeki işlerinizi zorlaştırır, yaşam alanınızı daraltır.
Evinizin eşyalarını, özellikle mobilyalarını satın alırken yaşayacağınız evin biçimini ve boyutlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Evinize kıyasla çok büyük boyutlarda mobilyalar satın almak evde kalabalık bir görüntü oluşmasına sebep olabilir.
Mobilyalarınızı seçerken dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise dayanıklılık. Tüm mobilyaları birlikte satın alabilmek için ciddi bir bütçe gerekir. Bu kadar masraf yaparak satın aldığınız mobilyaların birkaç sene içinde yıpranmasını ve yenilenmesini istemiyorsanız tercihinizi inovatif, ergonomik, işlevsel ve sağlam olan mobilyalardan yana kullanmalısınız. Yeni eviniz için alışveriş yaparken liste ile hareket etmek hem size zaman kazandırır hem de gereksiz eşya almanızı engeller.
Kaynak: Bellona
Robot Süpürge Nasıl Çalışır?
Kurutma Makinesine Neler Atılmaz?
Buzdolabı Hacmi Ne Kadar Olmalı?
TV Ünitesi Seçimi